BUSUK.ORG

Saturday, September 15, 2012

PAI AYAM

Sesekali nak juga kita beralih selera, apa kata kita cuba resepi pilihan saya kali ini, untuk sesiapa yang suka makan pai, resepi kali ini adalah pai ayam. Bahan-bahannya adalah,

Untuk bahagian kulit,
  • 200 gram marjerin
  • 2 biji kuning telur
  • 450 gram tepung gandum
  • 1/2 sudu teh garam
  • 6 sudu teh air sejuk
Untuk bahagian inti,
  • 300 gram isi ayam (dipotong dadu dan digoreng)
  • 500 ml susu segar
  • 1sudu teh lada hitam
  • 100 gram bawang besar
  • 2sudu makan tepung gandum
  • 2 helai daun sup
  • 1 tin cendawan butang (dipotong kiub)
  • Garam secukup rasa 
Cara-cara membuat kulit pai
  • Pukul marjerin dengan kuning telur sehingga kembang. 
  • Kemudian masukkan tepung dan garam, uli doh sehingga lembut
  • Masukkan air sekiranya perlu
  • Bungkus doh dan rehatkan selama 30 minit
  • Kemudian, canai dan letak ke dalam acuan dan bakar sehingga kekuningan
Cara-cara membuat inti
  • Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang hingga wangi
  • Masukkan cendawan dan tepung, gaul hingga rata
  • Masukkan susu segardan garam secukupnya, perlahankan api dan kacau selama 4 minit
  • Apabila sudah pekat, masukkan daun sup, serbuk dan isi ayam goreng 
  • Masukkan inti ke dalam pastry, tutupkan bahagian atasnya dengan lapisan doh yang lain. Sapukan bahagian atas doh dengan telur
  • Bakar pada suhu 180 C selama 15 minit
 Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment