BUSUK.ORG

Friday, July 20, 2012

Sempena bulan puasa ni, ada satu resepi yang paling saya suka sebagai pembuka selera semasa buka puasa sebab ianya sedap dan mudah untuk disediakan. Resepi yang saya maksudkan ialah kerabu tauge. Saya tahu ramai yang pandai memasak, so resepi  ni saya nak share dengan sesiapatak tahu memasak.
Ikutilah cara membuatnya.

Bahan-bahan yang diperlukan ialah;
  • Tauge (Anggaran 1/2 kg)
  • Kacang tanah yang telah di goreng (ikut suka)
  • 5 tangkai lada kering 
  • 2 biji bawang merah
  • Tauhu yang telah digoreng di potong kiub
  • Limau kasturi
  • Belacan
Cara membuatnya, terlebih dahulu tauge hendaklah dicelurkan dengan air panas. Jangan terlalu lama!
Kemudian, Tumbuk lada kering, bawang merah, dan belacan hingga halus. Kacang tanah pula ditumbuk jangan terlampau halus. Biar agak kasar. Kemudian bolehlah digaul semua sekali bahan-bahan tadi hingga rata. Selepas itu peraskan limau tadi di dalam campuran tadi. Bagi sesiapa yang suka pedas tambahlah cili padi ikut suka anda. Kemudian bolehlah dihiaskan dengan lada merah, hijau besar dan daun sup. Hidangan siap untuk dijamu. Mudah bukan, Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment